Ads Top

Ljetni specijal: Najpoznatije protagonistice hrvatskih telenovela




Naš novi specijal donosi Vam najvažnije činjenice o najpoznatijim protagonisticama hrvatskih telenovela. Od prve hrvatske telenovele Ville Marije pa do zasad posljednje, Čiste ljubavi, pogledajte tko se sve našao u središtu priče.

Doris Pinčić (Rogoznica)



Hrvatska glumica, rođena u Zadru 4. rujna 1988. godine.  Diplomirala je na Akademiji glume i lutkarstva u Osijeku.  Publici se predstavila glavnom ulogom u telenoveli Larin izbor.  Nakon nje, odigrala je negativku u telenoveli Vatre ivanjske.

Imala je sporednu ulogu u seriji Horvatovi.  Kasnije se sasvim posvetila voditeljskoj ulozi.

Filmske uloge ostvarila je kroz projekte Larin izbor: Izgubljeni princ, Zbog tebe, Fuck Off I Love You te Happy End. Glas je posudila u animiranim filmovima Robi – uzbuna na Orlovu vrhu, Avioni 2: Nebeski vatrogasci i Pčelica Maja.

Glumila je u kazališnim predstavama I živjele su sretno te  Lutka.

Doris Pinčić u telenovelama:

Larin izbor
Lara Božić-Zlatar, protagonistica


 Vatre ivanjske
Magdalena Magdić, antagonistica



Nataša Janjić



Hrvatska glumica, rođena 27. studenog 1981. godine u Splitu. Još kao dijete upisana je u Gradsko kazalište mladih. 2004. godine diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2006. godine zaposlena je u kazalištu Gavella, gdje je odigrala velik broj predstava. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta. Njena prva, a vjerojatno i posljednja telenovela bila je Prava žena, u kojoj je odigrala glavnu ulogu.

Ipak, na televiziji je ostvarila velik broj uloga kroz serije Naša mala klinika, Bibin svijet, Luda kuća, Mamutica, Na terapiji, Tito, Tajni dnevnik patke Matilde, Horvatovi, Da sam ja netko, Komšije, Pssst…Priča!, Patrola na cesti.

Nastupila je i u velikom broju filmova, od kojih izdvajamo Ta tvoja ruka mala, Pravo čudo, Sve džaba, U zemlji čudesa, Kenjac, Libertango, Ljudožder vegetarijanac,Volim te, Atomski zdesna, Ti mene nosiš, Zbog tebe, Goran, Comic Sans, General. Posudila je glas u animiranim filmovima Juhu-hu i Mali princ.

Što se kazališta tiče, jedna je od najzaposlenijih hrvatskih glumica. Spomenimo samo neke od predstava u kojima se našla: Ponovno ujedinjenje dviju Koreja, Komet, Amadeus, Fine mrtve djevojke, Dundo Maroje, San Ivanjske noći, Majstor i Margarita, Prije sna, U noći, Dokaz, Cyrano

 Nataša Janjić u telenovelama:

Prava žena
Nataša Kovač, protagonistica



Mirna Medaković (Stepinac)


Hrvatska glumica, rođena u Zagrebu 20. lipnja 1985. godine. U mladosti je bila članica ZKM-a, a po završetku srednje škole upisala je politologiju. 2004. godine dobila je ulogu u sapunici Zabranjena ljubav. Nakon završene prve sezone, upisala je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirala 2010. godine.

Prva uloga u telenovelama bila joj je u Ponosu Ratkajevih. Nastavila je s telenovelama Sve će biti dobro, Dolina sunca, Pod sretnom zvijezdom, Larin izbor te Zora dubrovačka. Njena zasad posljednja telenovela je upravo ona u kojoj je odigrala glavnu ulogu – Kud puklo da puklo.

Pojavila se u mnogim drugim serijama: Zakon!,  Provodi i sprovodi, Stipe u gostima, Nedjeljom ujutro, subotom navečer, Budva na pjeni od mora, Počivali u miru, Naknadno.
Neki od filmova u kojima je nastupila su Suma summarum, Noćni brodovi, Narodni heroj Ljiljan Vidić.

Spelancija od Stanca, Hamlet, Duh, Romanca o tri ljubavi, Don Juan (vi), Pir malograđana neke su od kazališnih predstava u kojima je sudjelovala.

Mirna Medaković u telenovelama:

Ponos Ratkajevih
Rajka, epizodna uloga

Sve će biti dobro
Andrijana Macanović, sporedna uloga


Dolina sunca
Sonja Čavar, sporedna uloga



Pod sretnom zvijezdom
Tonka Herceg, ko-protagonistica


Larin izbor
Esma, sporedna uloga


 Zora dubrovačka
Ankica Prkačin, sporedna uloga

Kud puklo da puklo
Katarina Došen-Gavran, protagonistica



Tara Rosandić



Hrvatska glumica, rođena 2. veljače 1988. godine u Zagrebu.  Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvu ulogu u telenovelama ostvarila je u Pod sretnom zvijezdom, dok je uloga Sonje u telenoveli Čista ljubav njena prva protagonistička uloga.

Pojavila se u serijama Zauvijek susjedi te Počivali u miru.

Igrala je u filmovima Kosac, Zvizdan, Život je truba, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Do kraja smrti.

Od 2017. godine članica je glumačkog ansambla kazališta Gavella. Za njih je zaigrala u predstavama Tesla Anonimus i Srce veće od ruku. Za GD Histrion nastupila je u predstavama U plavom podrumu, Ne plaćamo, ne plaćamo!, Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške, Hrvatska Antigona, itd…

Tara Rosandić u telenovelama: 

Pod sretnom zvijezdom
Marta Fijan, sporedna uloga


Čista ljubav
Sonja Lončar-Vitez, protagonistica


Jelena Jovanova (Perić)


Makedonska glumica, rođena u Banjoj Luci 21. listopada 1984. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Skopju. 2002. godine proglašena je najboljom mladom makedonskom glumicom.

U Hrvatskoj se proslavila glavnom ulogom u telenoveli Tajne. Poslije nje imala je epizodnu ulogu u telenoveli Kud puklo da puklo.

Nosi jednu od glavnih uloga u makedonskoj humorističnoj seriji Prespav.

Igra za Makedonsko narodno pozorište za koje je odigrala preko 25 predstava, među kojima i Chicago.

Jelena Jovanova u telenovelama:

Tajne
Marina (Franić) Kovač, protagonistica



Jelena Veljača


Hrvatska glumica, rođena 23. travnja 1981. godine u Zagrebu.  2006. godine završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Bila je protagonistica prve hrvatske telenovele Villa Maria, a godinu dana kasnije u telenoveli Ljubav u zaleđu ulogom negativke završila je svoje nastupe u telenovelama.  Od tada se bavi isključivo pisanjem i produciranjem istih.

Glumila je i u serijama Urota te Instruktor.

Igrala je u filmovima Veliki odmor, Ta tvoja ruka mala, Do kraja smrti. Posudila je glas u animiranom filmu Priča o igračkama 3.

Na kazališnim daskama nastupila je u predstavama Tirza ili slast na ustima šumskog demona, Groznica i Prava stvar.

Dramaturginja je predstave Opet on.

Napisala je scenarij za telenovele Obični ljudi, Ponos Ratkajevih, Zakon ljubavi, Larin izbor, Zora dubrovačka, Prava žena i Pogrešan čovjek.

Napisala je scenarij serije Stella.

Producentica je telenovela Larin izbor, Prava žena i Pogrešan čovjek.

Jelena Veljača u telenovelama:

Villa Maria
Dora Jurak, protagonistica


 Ljubav u zaleđu
Maja Župan, antagonistica



Nevena (Ristić) Vukes


Srpska glumica, rođena 2. lipnja 1990. godine u Kragujevcu. Završila je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Osim glumom, bavi se i režijom te je tako režirala nekoliko spotova hrvatskih glazbenika. U rodnoj Srbiji probila se ulogom u seriji Cvat lipe na Balkanu, nakon čega su slijedile serije Vojna akademija i Prvaci svijeta.

Svoju prvu i zasad jedinu ulogu u telenovelama ostvarila je protagonističkom ulogom u telenoveli Vatre ivanjske.

Igrala je u filmovima Oktobar, Made of Ashes, The Piano Room, Vojna akademija 2, Marijina epizoda, Oproštaj anđela, The Sky Above Us, Kill Me Today, Tomorrow I'm Sick i drugima…

Bila je članica beogradskog kazališta „Boško Buha“ za koje je igrala u predstavama Mali princ, U strahu su velike oči. Članica je i osnivačica Teatra Vihor, gdje nastupa u predstavama Teško je reći zbogom i Duet.

Nevena Ristić u telenovelama:

Vatre ivanjske
Ana Kolar, protagonistica



Katarina Baban


Hrvatska glumica, rođena 20. lipnja 1988. godine u Osijeku. 2012. godine diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer glume i lutkarstva. Prvi se put u telenovelama pojavila epizodnom ulogom u Najboljim godinama. Nakon toga bila je zlica u Tajnama, a zasad jedinu protagonističku ulogu imala je u telenoveli Zlatni dvori.

Imala je  malu ulogu u humorističnoj seriji Nedjeljom ujutro, subotom navečer.

Igrala je predstave za osječki HNK te kazalište Mala scena. Vagon prvog razreda, Paralelni svjetovi, Božićna priča, Pacijent doktora Freuda, Osveta, Hana i Hana II, Sve u tri samo su neki od naslova u njenoj biografiji.

Katarina Baban u telenovelama:

Tajne
Valentina, negativka


Zlatni dvori
Ana Galović, protagonistica



Ana Vilenica



Hrvatska glumica, rođena u Rijeci 16. srpnja 1978. godine.  Završila je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu nakon čega odlazi u London. Ondje završava magisterij na Central School of Speech and Drama.  Njena prva uloga u telenovelama bila je u Ponosu Ratkajevih, a zasad jedinu protagonističku ulogu odigrala je u telenoveli Dolina sunca. Kud puklo da puklo i Prava žena još su dva „sapuničasta“ naslova u njenoj biografiji.

Igrala je u serijama Kći mušketira, Gori vatra, Mamutica, Dnevnik plavuše, Misho and Robin.

Filmovi u kojima je nastupala su  Prvo smrtno iskustvo, Poklon za Sanju, Duh u močvari, Outlanders, Dijete, U mojoj glavi anđeo te Lea i Darija. Svoj glas posudila je u animiranim filmovima Čuvari šume: Tajanstveni svijet, Gnomeo i Julija te Svemirska avantura.

Neke od predstava u kojima je igrala su Duet za jednog, Sve o ženama, Parovi, Kompleks Ristić, Sladoled, Crvenkapica, Grešnici, Samice

Ana Vilenica u telenovelama:

Ponos Ratkajevih
Charlotte Lotte Walkowski, sporedna uloga


Dolina sunca
Eva Kralj, protagonistica


Kud puklo da puklo
Vlatka, epizodna uloga


Prava žena
Patricija Tomić, sporedna uloga



Bojana Gregorić (Vejzović)


Hrvatska glumica, rođena 17. veljače 1972. godine u Zagrebu. Diplomirala je klavir i klasičnu baletnu školu, a kasnije i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dvije godine provela je kao članica klasičnog baletnog ansambla HNK Zagreb. Nakon toga priključuje se glumačkom ansamblu kazališta Gavella u kojem je i danas. Glumila je u pilotu telenovele Novakovi, a njena prva službena telenovela je Ljubav u zaleđu u kojoj se nije dugo zadržala.  Bila je protagonistica telenovela Dolina sunca i Sve će biti dobro, a osim njih još je igrala i u telenoveli Ponos Ratkajevih.

Njena bogata televizijska karijera obilježena je i serijama poput Bibinog svijeta, Naše male klinike. U Horvatovima i Stelli tumačila je glavne uloge, a pojavila se još u serijama Počivali u miru, Montevideo, Bog te video, Dobrodošli u Orient Express i Nemoj nikome reći.

Ima velikog iskustva i u filmovima. Božić u Beču, Dream Warrior i Do kraja smrti samo su neki filmski naslovi u njenoj biografiji.

Najveće iskustvo ipak je stekla radom u kazalištu. Igrala je u preko trideset predstava, od kojih izdvajamo najnovije Kralj Rikard III., Nevidljivi, Komet, Kolovoz u okrugu Osage matičnog kazališta Gavella, te još neke od njenih najpoznatijih predstava kao što su Chicago, Fedra, Dvoje, Gospoda Glembajevi

 Bojana Gregorić u telenovelama: 

Novakovi
Saša, sporedna uloga

Ljubav u zaleđu
Anita Bilić, sporedna uloga

Ponos Ratkajevih
Allegra Savičević/Kiki, sporedna uloga


Sve će biti dobro
Nevenka Augustinčić Bebić, protagonistica


Dolina sunca
Julija Vitezović, ko-protagonistica



Vanessa Radman


Hrvatska glumica, rođena u Križevcima 1984. godine.  Ostvarila je dvije glavne uloge u telenovelama, one u Običnim ljudima i Zakonu ljubavi.  Njeni preostali nastupi na hrvatskim televizijama bili su u telenovelama Ponos Ratkajevih,  Pod sretnom zvijezdom i Zora dubrovačka
Tumačila je glavni ženski lik u pilot epizodi srpske serije Sinđelići

Ostali nastupi na televiziji su sve njemačke produkcije, gdje i živi.  U Njemačkoj se iskazala i u teatru. Među ostalim, odigrala je Juliju u predstavi ABC Romeo te Opheliju u Hamletu.

Vanessa Radman u telenovelama:

Obični ljudi
Vanja Kincl, protagonistica


Ponos Ratkajevih
Elisabeth "Lisa" Cohen,  sporedni lik


 Zakon ljubavi
Maja Lena Nardelli, protagonistica


Pod sretnom zvijezdom
Sibila Vidić, epizodna uloga

Zora dubrovačka
Maris Pavela #1, sporedna uloga




Mila Elegović


Hrvatska glumica, rođena 13. lipnja 1970. godine u Zagrebu.  Završila je Akademiju dramskih umjetnosti i baletnu školu. Dobitnica je Nagrada hrvatskog glumišta. Svoju prvu i zasad jedinu ulogu u telenovelama imala je 2011. godine u telenoveli Pod sretnom zvijezdom, ali njena najpoznatija televizijska uloga je ona Irene Grobnik u humorističnoj seriji Bitange i princeze.

Igrala je u humorističnim serijama Kad zvoni?, Cimmer fraj, Zauvijek susjedi, Bitange i princeze, Bračne vode, Odmori se, zaslužio si te Stipe u gostima.

Pojavila se i u mnoštvu filmova, među kojima izdvajamo Garcia, 24 sata, Nije kraj, Lea i Darija, Sonja i bik, Zagreb Capuccino od igranih, te Mali šef, Štrumpfovi: Skriveno selo, Malci, Hotel Transilvanija od animiranih filmova.

Najveći broj kazališnih predstava odigrala je za svoje matično kazalište Komedija. Neke od njih su Glembajević, Kralj je gol, Na tri kralja ili kako hoćete, Chicago, Jesus Christ Superstar, Briljantin, Jalta, Jalta, Mamma Mia!, Nije bila peta, bila je deveta, Byron i mnoge druge. Također je igrala i za kazališta Kerempuh, Trešnju, &TD te HNK Ivana pl. Zajca.

Mila Elegović u telenovelama:

Pod sretnom zvijezdom
Elizabeta "Beti" Vrban, protagonistica




Helena Minić (Matanić)


Hrvatska glumica, rođena u Puli 8. ožujka 1979. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta. 2005. godine ostvaruje sporednu ulogu u telenoveli Ljubav u zaleđu. Već iduće godine jedna je od tri glavne glumice u telenoveli Obični ljudi. Njena zasad posljednja uloga u telenovelama je iz telenovele Zakon ljubavi.

Igrala je u serijama Naša mala klinika, Zauvijek susjedi, Mamutica, Bibin svijet, Stipe u gostima, Počivali u miru.

Nastupila je u filmovima Remake, Lea i Darija, Egzorcizam te In the name of the Strawberry, the Chocolate and the Holy Spirit.

Gotovo deset godina bila je članica glumačkog ansambla Istarskog narodnog kazališta, za koje je nastupila u predstavama poput Djevojačka večer, Egzorcizam, Thelma & Louise, Mali princ, Virginia Woolf i drugim. Sudjelovala je i s Kazalištem Virovitica, GK Gavella, kazalištima Mala scena i Komedija.

 Helena Minić u telenovelama:

Ljubav u zaleđu
Tanja, sporedna uloga


 Obični ljudi
Saša Kincl, ko-protagonistica


 Zakon ljubavi
Tonka Njavro, sporedni lik 



Ana Majhenić (Herceg)


Hrvatska glumica, rođena 16. lipnja 1981. godine. Završila je osnovnu glazbenu školu „Elly Bašić“,  Školu suvremenog plesa „Ane Maletić“, diplomirala na Učiteljskoj akademiji, a studirala je i na Akademiji dramskih umjetnosti.  Njen put u telenovelama počeo je ulogom u telenoveli Obični ljudi, gdje doduše, fokus nije bio isključivo na njoj, već i na druge dvije glumice. Potom je imala manje uloge u telenovelama Zakon ljubavi i Kud puklo da puklo, da bi se 2016. godine iskazala u ulozi negativke telenovele Zlatni dvori.

Od ostalih televizijskih projekata, vidjeli smo je u serijama Ne daj se, Nina, Stipe u gostima, Horvatovi, Glas naroda, Crno-bijeli svijet.

Glumila je u filmovima Kanjon opasnih igara, Neke druge priče, 7 seX 7, Romkom.

Najviše nastupa ima u kazalištu, gdje je među ostalim nastupila u predstavama Južnjačka utjeha, Instrukcija,  Amateri, U plavom podrumu, Hamletova istina, Mačka na vrućem limenom krovu

Ana Majhenić u telenovelama:

Obični ljudi
Matija Kincl Dragan, ko-protagonistica


Zakon ljubavi 
Olga Bakić u mlađim danima, epizodna uloga

Kud puklo da puklo
Dragica, epizodna uloga

Zlatni dvori
Eva, antagonistica


Iva Visković (Križan)


Hrvatska glumica, rođena 6. ožujka 1984. godine u Makarskoj. 2003. godine upisala je Akademiju dramskih umjetnosti. Dvije godine kasnije utjelovila je protagonisticu telenovele Ljubav u zaleđu, što joj je zasad jedini nastup u telenovelama.

Na televiziji se pojavila u humorističnim serijama Bumerang, Stipe u gostima i Provodi i sprovodi. Manju ulogu imala je u dramskoj seriji Dobre namjere.

Radila je na više od desetak kazališnih predstava među kojima su Točno u podne, Siromah i vrag, Grupa, Mjehur od sapunice, Mrzim istinu!, Dolina ruža i druge.

Iva Visković u telenovelama:

Ljubav u zaleđu
Nina Radić, protagonistica



Ivana Bolanča


Hrvatska glumica, rođena 2. ožujka 1977. godine u Zagrebu. Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a od 2002. godine stalna je članica ansambla kazališta Gavella. U telenovelama se prvi puta službeno pojavila 2007. godine, premda je prije toga imala ulogu i u neostvarenom projektu Novakovi. 2007. godine utjelovila je protagonisticu telenovele Ponos Ratkajevih, a nakon toga slijedile su sporedne uloge u telenovelama Zakon ljubavi i Najbolje godine.

Nastupala je u humorističnim serijama Naši i vaši, Kad zvoni?, Bitange i princeze, Zakon! te Bibin svijet, kao i u mini-seriji Čuvar dvorca.

Filmski projekti uključuju naslove Garcia, Građani, Sjaj u očima, Smeće, 100 minuta slave, Nije bed, Put lubenica i Armin.

Za svoje matično kazalište odigrala je 30 predstava, među kojima izdvajamo najsvježije Sjećanje šume, Nevidljivi, Malena, U registraturi, Othello, Bojim se da se sada poznajemo, Amadeus,  Zločin i kazna, Push Up 1-3, Platonov ili Drama bez naslova, Tartuffe, Dolina ruža.

Ivana Bolanča u telenovelama:

Novakovi
Marta, sporedni lik

Ponos Ratkajevih
Helena Jurić, protagonistica


Zakon ljubavi
Olinka Milić Tadej, epizodna uloga

Najbolje godine
Jana Matišić, sporedni lik




Barbara Bilić


Hrvatska glumica, živi i radi u Zadru. Probila se ulogom protagonistice u telenoveli Zora dubrovačka. To joj je ujedno zasad i jedini televizijski nastup. Na filmu nije nastupala, a zaigrala je u predstavi „Meso“ redatelja Vinka Radavčića.

Barbara Bilić u telenovelama:

Zora dubrovačka
Judita Knego, protagonistica



Lucija Hranjec (Seifert)



Hrvatska glumica, rođena 1983. godine u Čakovcu. Najpoznatija je po svojoj zasad jedinoj ulozi u telenovelama, onoj protagonističkoj koju je ostvarila u telenoveli Zakon ljubavi.

Igrala je u humorističnim serijama Zauvijek susjedi i Ah, taj Ivo. Na televiziji smo je još mogli vidjeti u dramskoj seriji Dobre namjere.

Nije nastupala na filmu ni u kazalištu.

Lucija Hranjec u telenovelama:

Zakon ljubavi
Klara Bakić, protagonistica


Nema komentara:

Pokreće Blogger.