Ads Top

LJETNI SPECIJAL: Najpoznatiji protagonisti hrvatskih telenovela





Protagonisti hrvatskih telenovela/sapunica/dramskih serija

Novi ljetni specijal portala TelenovelePlus donosi Vam pregled protagonista hrvatskih telenovela te njihove najznačajnije uloge. Od prve hrvatske telenovele Villa Maria, pa sve do zasad posljednje Čista ljubav, evo tko je blistao u glavnim muškim ulogama.


Filip Juričić




Hrvatski glumac, rođen 18. travnja 1981. godine u Zagrebu.  Upisuje Akademiju dramske umjetnosti nakon što na kraju četvrtog razreda srednje škole pada na maturi i jedino što može upisati jest upravo Akademija dramske umjetnosti. Na nju upada iz prvog pokušaja. Iako najviše voli glumiti u kazalištu, najveću popularnost su mu donijele telenovele. Njegova prva telenovela bila je Ljubav u zaleđu iz 2005. godine., a u njoj je odmah ostvario glavnu ulogu. Uslijedila je još jedna glavna uloga, ovoga puta u telenoveli Zakon ljubavi, nakon čega je stigla vjerojatno njegova najpoznatija uloga dosad – ona negativca Dinka Bilića u telenoveli Larin izbor.  Zatim je zaigrao u trima RTL-ovima telenovelama: u telenovelama Tajne i Prava žena utjelovio je protagonista, dok je u Vatrama ivanjskim imao specifičnu, ali pozitivnu ulogu. Nedavno se nakon pauze vratio snimanjima manjom ulogom u telenoveli Nove TV Čista ljubav.

Igrao je u filmovima Tu, Sex, piće i krvoproliće, U tišini, Baza Djeda Mraza, The Show Must Go On, Umbrella, Larin izbor: Izgubljeni princ, Zagorski specijalitet

Pojavio se u televizijskim serijama Kad zvoni?, Naša mala klinika, Zauvijek susjedi te Stipe u gostima

Glumio je u velikom broju kazališnih predstava, među kojima su one Scene Gorice, Teatra ITD, HNK Zagreb, Teatra Exit i drugih. Čini jednog od dvoje glavnih glumaca dugovječne predstave Kako misliš mene nema?, a stalni je član glumačkog ansambla Kazališta Komedija.  Za njih je igrao u predstavama kao što su Bljesak zlatnog zuba, Opet on, Revizor, Talijanski slamnati šešir...

Trenutno ga čekaju pripreme za predstavu Legenda o svetom Muhli, čija je premijera zakazana za 8. veljače 2019. godine.

Filip Juričić u telenovelama: 

Ljubav u zaleđu
Marko Marušić, protagonist


Zakon ljubavi
Domagoj Rebac, protagonist


Larin izbor
Dinko Bilić, antagonist/ko-protagonist


Tajne
Nikola Šeper, protagonist


Vatre ivanjske
Andrija Turina, sporedna uloga


Prava žena
Nikola Bogdan, protagonist


Čista ljubav
Marcus Pašalić, gostujuća uloga



Janko Popović Volarić



Hrvatski glumac, rođen 14. ožujka 1980. u Zagrebu. 2004. godine upisuje Akademiju dramskih umjetnosti koju završava 8 godina kasnije. Njega prva uloga u telenovelama bila je ona negativca u HRT-ovoj Obični ljudi, koju je pisala njegova buduća supruga Jelena Veljača. S njom je nastavio surađivati na telenoveli Ponos Ratkajevih u kojoj je utjelovio protagonista, dok se u telenoveli Sve će biti dobro iskusio u negativnoj ulozi. U glavnim ulogama nastupio je još u telenovelama Nove TV Najbolje godine te Čista ljubav, u kojoj je zamijenio Ivana Hercega. Sporedne uloge ostvario je u telenovelama Larin izbor i Kud puklo da puklo. U telenoveli Ponos Ratkajevih glumio je i njegov sin David, koji je utjelovio očev lik u mladosti.

Igrao je u TV serijama poput Balcan Inc., Kazalište u kući, Ja CheGuevara, Loza, Nedjeljom ujutro, subotom navečer, Počivali u miru, Dojč cafe i Ko te šiša.

Pojavio se u filmovima U tišini, Noćna vožnja,  Majka asfalta, Vis-A-Vis, Majka asfalta, Kratki spojevi, Games, Ministarstvo ljubavi, Transmania, Million, Egzorcizam, Comic Sans te Martin. Posudio je glas u filmovima Duga i Šegrt Hlapić.

Glumio je u velikom broju kazališnih predstava, među kojima su predstave za HNK Varaždin,  HNK  Šibenik, Teatar ITD, Kazalište Planet Art, Zagrebačko kazalište lutaka te GD Histrion. Od 7. srpnja nastupa u glavnoj ulozi predstave Grička vještica, koju priprema upravo GD Histrion

Janko Popović Volarić u telenovelama:

Obični ljudi
Pavle Dragan, ko-protagonist




Ponos Ratkajevih,
Krsto plemeniti Ratkaj, protagonist


Sve će biti dobro
Tomo Šimunić, antagonist


Najbolje godine
Ranko Hajduk, protagonist



Larin izbor
Lucijan Krstulović, antagonist





Kud puklo da puklo
Krešo Kolarić, sporedni lik



Čista ljubav
Tomo Vitez, protagonist 
*od 79. epizode




Ivan Herceg



Hrvatski glumac, rođen 2. studenog 1981. godine u Zagrebu. Akademiju dramskih umjetnosti upisao je iz drugog pokušaja te ju je završio 2009 godine. Bio je protagonist telenovela Dolina sunca (HRT), Larin izbor (Nova TV) te Čista ljubav (Nova TV) iz koje je usred snimanja izbačen i zamijenjen zbog nepodobnog ponašanja na setu.  Sporedne uloge ostvario je u telenovelama Kud puklo da puklo i Zlatni dvori, dok je u Najboljim godinama utjelovio negativca. Sve navedene telenovele snimane su pod okriljem Nove TV.

Manje uloge imao je u tinejdžerskoj seriji Kad zvoni? i humorističnoj Cimmer fraj.

Na filmu se ostvario u nekoliko uloga. Glumio je u filmovima Tu, Pjevajte nešto ljubavno, Žena bez tijela,  Nije kraj, Lea i Darija te Larin izbor: Izgubljeni princ.

Što se kazališta tiče, odigrao je jednu zapaženiju kazališnu ulogu i to 2006. godine u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Odigrao je Oresta u predstavi Orestija.

Trenutno je bez glumačkog angažmana.

Ivan Herceg u telenovelama: 

 Dolina sunca
Kristijan Vitezović, protagonist


Najbolje godine
Dino Popović, antagonist


Larin izbor
Jakov Zlatar, protagonist


Kud puklo da puklo,
velečasni Mirko Komadina, sporedni lik


Zlatni dvori,
Mladen Kozarac, sporedni lik


Čista ljubav,
Tomo Vitez, protagonist
*do 78. epizode



Momčilo Otašević


Crnogorski glumac, rođen 20. veljače 1990. godine u Cetinju. Ondje upisuje i završava Fakultet dramskih umjetnosti.  U hrvatskim telenovelama prvo smo ga zapazili 2013. godine u telenoveli Zora dubrovačka. Nakon nje dobiva glavnu ulogu i mnoge simpatije u telenoveli Kud puklo da puklo, da bi prošle godine promjerio smjer i utjelovio negativca u telenoveli Čista ljubav.

Glumio je u filmovima Malo para, puno želja, Mali ljubavni bog, As pik, Led, Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa, Ruske kape, Jagode, Saga o 3 nevina muškarca.

TV serije u kojima je glumio su Ravna Gora, Budva na pjeni od mora, Dojč kafe i Komšije

Član je glumačke postave Crnogorskog narodnog kazališta te je glumio i za Narodno kazalište u Beogradu

Igrao je u predstavama poput Njegoš vatre, Egzistencija, Četvrta sestra, Ribarske svađe, Žabar, Filomena Maturano, Lukrecija iliti Ždero, Antigona, Bokešk d mol, Hasanaginica.  Trenutno igra u predstavi Ekvinocij nastalo po poznatome djelu Ive Vojnovića. 

Momčilo Otašević u telenovelama:

Zora dubrovačka
Filip Marković, sporedna uloga


Kud puklo da puklo
Damir Gavran, protagonist


Čista ljubav,
Ranko Novak, antagonist



Matko Knešaurek



Hrvatski glumac, rođen 4. siječnja 1984. godine u Zagrebu. Isprva se želi baviti poslovnim svijetom, ali umjesto toga upisuje Pravni fakultet, od kojeg odustaje nakon dvije godine. 2006. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, odsjek za glumu i lutkarstvo, a 2009. godine je završava. 2011. godine dobiva glavnu ulogu u telenoveli Ruža vjetrova, koju je napustio nakon jedne sezone. Zatim se u gostujućoj ulozi pojavljuje u telenoveli Zora dubrovačka, da bi 2016. godine dobio glavnu ulogu u projektu Zlatni dvori.

Pojavio se u filmovima Sobe, Kvart i Bićemo prvaci sveta.
Glumio je u serijama Stella i Prvaci sveta.

Nastupao je u produkcijama HNK Zagreb (Građanin plemić), Male scene (Vagon prvog razreda), Aplauz teatra (Orašar) te Kazališta Komedija (Mamma Mia!). Sudjelovao je i na Dubrovačkim ljetnim igrama predstavom Romeo i Giulietta
Njegova najnovija predstava je mjuzikl Kazališta Komedija, Alphonsine, koja je svoju premijeru doživjela početkom svibnja.

Matko Knešaurek u telenovelama:

Ruža vjetrova
Marko Odak, protagonist



Zora dubrovačka
Damir Cerević, gostujuća uloga

Zlatni dvori
Petar Begovac, protagonist


Slaven Španović



Hrvatski glumac, rođen 23. kolovoza 1988. godine u Srijemskoj Mitrovici. 2014. godine pojavljuje se u hrvatskim telenovelama sporednom ulogom u Zori dubrovačkoj. Na jesen te iste godine utjelovljuje protagonista telenovele Vatre ivanjske.

Igrao je u filmovima Zagrebačke priče, Špansko The Continent, BloodRayne: The Third Reich, Blubberella, Happy Endings, Broj 55, Takva su pravila, A Perfect Day.

Serije u kojima je glumio su Mamutica, Počivali u miru i Crno-bijeli svijet.

Odigrao je velik broj kazališnih predstava. U njih ubrajamo produkcije Ludens teatra, Scene Gorica, ZKM-a, HNK Zagreb, Tvornce Lutaka, Planet Arta i drugih. Stalni je član glumačkog ansambla Kazališta Komedija za koje je igrao u predstavama Skup, Kneginja čardaša, Gospođica iz Maxima, Vanja i Sanja i Maša i Picko, Revizor... 

Slaven Španović u telenovelama:

Zora dubrovačka
Filip Vilim, sporedna uloga


Vatre ivanjske
Viktor Magdić, protagonist



Zoran Pajić



Srpski glumac, rođen 7. listopada 1981. godine u Požarevcu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti „Braća Karić“. U Hrvatskoj smo ga gledali kao protagonista druge sezone telenovele Ruža vjetrova.

Nastupio je u filmovima Bledi mesec, Plava grobnica, Cimeri, Triznakinje, Coriolanus, Despite the Falling Snow, Mayhem.

Igrao je u TV serijama Jelena, Karađorđe i pozorište, Jesen stiže, dunjo moja, U sosu
Tumači glavnu ulogu u srpskoj telenoveli Istine i laži, čija će druga sezona biti emitirana na jesen.

U kazalištu je radio u predstavama Crvena: Samoubistvo nacije, Sumnjivo lice, Viktor ili deca na vlasti,  Kučka, Marlon Monro, Muma Paduri, Kabare Kabare.

Zoran Pajić u telenovelama:

Ruža vjetrova
Šimun Bartulović, protagonist


Damir Markovina



Hrvatski glumac, rođen 29. prosinca 1973. godine u Beogradu. 2000. godine diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Glumio je u tri hrvatske telenovele, među kojima je najznačajnija prva – Villa Maria, u kojoj je utjelovio protagonista.  U telenoveli Sve će biti dobro ostvaruje sporednu, a u Zori dubrovačkoj gostujuću ulogu.

Glumio je u filmovima Je li jasno prijatelju?, Završna vježba iz filmske režije, Infekcija, Libertas, Ti mene nosiš.

Serije u kojima se pojavio su Olujne tišine, Naši i vaši, Balkan, Inc., Bitange i princeze, Bibin svijet, Stipe u gostima, Da sam ja netko.

Član je glumačkog ansambla HNK Zagreb, za koji je odigrao više od 15 predstava među kojima su Razbojnici, Na kraju tjedna, Daleka zemlja, Ljudi od voska, Zimska priča te najnovija, Kralj Lear. Odigrao je predstave i za Gavellu te HNK u Varaždinu i HNK u Rijeci

Damir Markovina u telenovelama:

Villa Maria
Luka Pongrac, protagonist


Sve će biti dobro
Antun Kučera, sporedni lik


Zora dubrovačka
Vlado, gostujuća uloga

Boris Ler



Hrvatski i bosanski glumac, rođen 24. veljače 1985. godine u Sarajevu, gdje je 2007. godine završio Akademiju dramskih umjetnosti. 2013. godine odigrao je glavnu ulogu u telenoveli Zora dubrovačka. Nakon toga više se nije pojavljivao u hrvatskim telenovelama.

Zaigrao je u filmovima Alenino putovanje, Waiting, Museum of Broken Relationships, Neke druge priče, Cirkus Columbia, Starting over, Edina, In the Land of Blood and Honey, Prtljag, Smrt u Sarajevu, The Call Up, Muškarci ne plaču, Ništa, samo vjetar.

Imao je uloge u serijama Lud, zbunjen, normalan i Rolo koster.

Tumačio je likove u predstavama Narodnog pozorišta u Sarajevu, Mostarskog Teatra Mladih te Kamernog teatra 555. Neke od aktualnih predstava su mu Radnja na uglu, Što smo to učinili te Terorizam.

Boris Ler u telenovelama:

Zora dubrovačka
Maro Kesovija, protagonist




Koji od navedenih glumaca je Vama najdraži i zašto? Koja Vas je uloga najviše oduševila? Pišite nam u komentarima. 

Nema komentara:

Pokreće Blogger.